Pierogi z kaszą gryczanąDo produktów wpisanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi R.P. jako tradycyjne dla Polski wpisano pierogi z kaszą gryczaną.

Oto co na stronie MRiRW możemy przeczytać:

"Pierogi to jedna z tych potraw, która wywodząc się przypuszczalnie z dawnej kuchni słowiańskiej, ludowej – zdobyła ogromną i trwałą popularność w kuchni polskiej, zarówno wiejskiej, jak i miejskiej (M. Lemnis, H. Vitry, 1979 rok).
Panujące powszechnie przekonanie – zarówno wśród Polaków, jak i cudzoziemców – że pierogi to typowe danie kuchni staropolskiej, nie jest to do końca prawdą. Ojczyzną pierogów są bowiem Chiny.
Do Europy, konkretnie do Włoch, zostały przywiezione przez Marco Polo. Do Polski chiński pomysł – głównie gotowania, rzadziej pieczenia lub smażenia kawałków ciasta makaronowego, napełnionego najrozmaitszymi farszami – dotarł w XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który zachwycił się smakiem pierogów podczas pobytu w Kijowie."
 

Wychodzi na to, że także Rząd Rzeczpospolitej przyznaje św. Jackowi wpływ na nasze życie codzienne, polskie tradycje oraz znajomość naszej kultury (kulinarnej) za granicą. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przypisuje św. Jackowi nawet godność biskupią - nie mamy o to żalu.

Tak trzymać! 
Może kiedyś doczekamy się wsparcia Rzeczpospolitej w szerzeniu kultu św. Jacka Odrowąża w szerszym zakresie...

Całość materiału o którym mowa dostępna jest tutaj .

Smacznego.