Pani o pseudonimie BAWS nasłała link do artykułu umieszczonego na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (tutaj)
Znajdujemy w nim opowieść o tym jak św. Jacek uczył robić pierogi  i przepis na nie. O pierogach pisaliśmy już 11 lat temu (tutaj). W wielu miejscowościach na 17 sierpnia przygotowuje się pierogi św. Jacka. (tutaj) Opublikowane wspomnienie Pani Bożeny Ptaś z wędrówek za św. Jackiem zawiera zdjęcia pierogów (tutaj) Opowiadanie co uczynił św. Jacek w Będziemyślu czytaj (tutaj)

Opowiadanie: 
Pierogi św. Jacka pieczone są we wsi Nockowej od początku jej założenia. Związana jest z nimi legenda opowiadająca o powstaniu ww. produktu. Jacek Odrowąż idąc na misje na Ruś Kijowską zatrzymał się we wsi Nockowej, aby podkuć konia. Jadąc dalej napotkał bagna, na których jego koń stracił życie. Głodny i spragniony postanowił zawrócić do wsi, gdy wnet zobaczył na wzgórzu idących żeńców. Poprosił o wodę i jedzenie. Żeńcy napoili św. Jacka, jednak nie mieli nic do jedzenia. Ten poprosił, aby zabrali do domu snop pszenicy, wykruszyli ziarna i w żarnach zmielili. Żeńcy tak zrobili, ale mąki było mało, wtedy św. Jacek zobaczył odcedzający się twaróg i kazał dołożyć do mąki i zagnieść ciasto. Następnie kazał im przynieść z pola liście kapusty ugotować i posiekać, ale farszu wciąż było mało. Wtedy poprosił ich, aby nazbierali białej simby, czyli pieczarek, które w tym czasie rosły na dziko na ugorach. Nieufni żeńcy uważali, że pieczarki są grzybami trującymi i nie zgodzili się. Wtedy św. Jacek wziął pieczarkę, ułamał i zjadł surową. Widząc to żeńcy nazbierali pieczarek, podgotowali i posiekali, a na końcu dodali do farszu. Ulepili pierogi i połowę ugotowano, a połowę upieczono i ułożono w misce św. Jacka. Na ucztę zostali zaproszeni wszyscy mieszkańcy wsi. Uważano to za cud, a miska po tych pierogach znajduje się do dnia dzisiejszego w Będziemyślu. Pierogi te jadano bardzo często i były one swego rodzaju rarytasem. Podczas spożywania pieczonych pierogów odmawiano modlitwę: „Św. Jacku z pierogami, módl się do Boga za nami, żeby te pierogi cały rok na stole były i nas od głodu broniły”.

Pieczone pierogi św. Jacka

Aktualizacja : 03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-08-19 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. podkarpackim.
Wygląd:

Ciasto w kształcie półkrążków z ząbkowaną koronką, na przekroju widoczny farsz.
Kształt:

Kształt elipsowaty.
Rozmiar:

5-6 cm.
Barwa:

Zewnętrzna barwa złocista, farsz koloru szarego.
Konsystencja:

Stała, w dotyku sprężysta.